faravahar

Simone & John in Iran

reisverslag Iran

In Iran heel veilig gevoeld
Simone en John, rondreis mei 2017

Waar je vooral voor moet gaan zijn de Iraanse mensen!

Kharanagh IranNa een korte kennismaking met het land Iran op de vakantiebeurs besloten we (mijn man John en ik) bij Iran Silk Road een individuele rondreis te boeken langs de steden Teheran-Kashan-Esfahan-Shiraz en Yazd. Daarna weer terug naar Teheran met de nachttrein en vervolgens naar huis. Hoewel we informatie toegestuurd kregen van Iran Silk Road ter voorbereiding op de reis en we toch nog een reisboekje hadden gevonden over het land, waren we heel benieuwd wat dit land ons zou brengen. De reis was prima geregeld, we werden opgehaald op de luchthaven en het hotel in Teheran was netjes en gastvrij. Zo ook de rest van de hotels, ze waren allen gunstig gelegen in de stad en een aantal hadden ook een binnentuin waar het in de middag heerlijk vertoeven is. De transfers tussen de steden waren netjes verzorgd en de excursies met de diverse gidsen waren geweldig. Wij hadden de excursie naar Persepolis bijgeboekt, een “must see”  in Iran en in Yazd een excursie naar Chack chack, de heilige plaats van de zoroastrianen (oude godsdienst van Iran).

barbier in IranIran heeft alles wat je (soms) niet verwacht, prachtige architectuur (moskeeën, badhuizen, traditionele huizen, prachtige pleinen etc etc) cultuur (een gastvrijheid waar wij veel van kunnen leren) en een prima keuken waar we hebben genoten van traditionele gerechten.

Maar waar je vooral voor moet gaan zijn de Iraanse mensen. Ze zijn gastvrij, open en maken graag contact met je. De jongere generatie spreekt veelal goed Engels en ook degenen die geen Engels spreken zullen alle moeite doen om je te begrijpen en te helpen. Je wordt er ook als gast behandeld, de Iraniërs proberen het je naar de zin te maken. Zo heb ik gepicknickt met vrouwen van een dorp, heb ijs, nootjes, drinken gekregen en vele praatjes en foto’s met de bevolking gedeeld. Ook met de gidsen was het heel gezellig, we konden over van alles praten en we hebben veel van de zienswijze van de Iraniërs geleerd. Was super interessant. Ook hebben wij ons in Iran heel veilig gevoeld, waar we ook waren. Tevens in de metro of bazaar, nooit een vervelend gevoel.

Op onze laatste avond gingen we in Teheran in een coffeeshop (hier uiteraard met koffie) wat drinken, we zouden laat gaan vliegen dus moesten nog even wakker blijven. Bij het opnemen van de bestelling werd ons gevraagd of we wilden vertellen waar we vandaan kwamen. Toen wij lieten weten uit Holland te komen klonk even later een hit van Boudewijn de Groot uit de speaker, gevolgd door Wim Sonneveld en Hans de Booy. Dat is Iran, je altijd op een positieve manier weten te verrassen.


Bestemmingen Iran

Klik of tap op onderstaande bestemmingen voor meer informatie, bezienswaardigheden en reisadvies.