faravahar

Esfahan

EsfahanEsfahan is de culturele hoofdstad van Iran. De stad kwam opnieuw tot bloei toen Shah Abbas I er in 1598 zijn regering vestigde. Hiermee werd Esfahan voor de 2e keer het centrum van Perzië. Aan deze Gouden Eeuw dankt Esfahan haar prachtige paleizen en moskeeën. Haar bijnaam is “nesf-e jahān” oftewel halve wereld vanwege de internationale allure en de meesterwerken van kunstenaars uit alle landen.

Nog steeds is Esfahan een belangrijk economisch en artistiek centrum en met bijna 3 miljoen inwoners de derde stad van Iran. Het ligt centraal in Iran met een internationaal vliegveld en prima bus -en treinverbindingen naar bijna alle steden.

Esfahan 33 polEen verblijf in Esfahan mag niet ontbreken tijdens een rondreis in Iran. Ondanks de stadsomvang zijn de meeste bezienswaardigheden en monumenten goed te bewandelen. Het enorme Naqshe Jahan plein verrast zelfs de meest bereisde reiziger. Dit centrale plein (alias poloveld) wordt omringd door de bogen van de bazaar, het Ali Qapu paleis en de prachtige moskeeën Lutfollah en Shah.

De bruggen over de Zayandeh rud rivier zijn een andere grote attractie van Esfahan. Een bruggenwandeling over de Si-o se pol en de Pol-e Khaju is vooral in de avond een bijzondere belevenis. Met wat geluk hoor je de magische klanken van een Tar weerklinken onder de gewelfde bogen. Andere culturele hoogtepunten zijn de Vanck kerk in de Armeens-christelijke wijk Jolfa, de Vuurtempelberg Ateshgah, de Minar janban en de paleizen Chehel sotoun en Hasht behesht.

Reisadvies

Verblijfsduur: 3+ dagen

Overnachting: Verblijf in een centraal gelegen hotel op loopafstand van het Naqshe Jahan plein. Een luxe variant is het Abassi caravanserai hotel.

Excursie mogelijkheden

  • Stadswandeling langs vele historische hoogtepunten olv een locale gids
  • Bruggenwandeling met bezichtiging van de Vanck kerk in het Jolfa Armeens-christelijke stadsdeel
  • Beklimming van de Ateshgah vuurtempelberg met een bezoek aan de bewegende minaretten van het mausoleum van de 14e eeuwse mysticus Amu Abdoullah

Bestemmingen Iran

Klik of tap op onderstaande bestemmingen voor meer informatie, bezienswaardigheden en reisadvies.