faravahar

Yazd

Jameh Mosque YazdYazd is een bijzondere stad in Iran en het centrum van het moderne Zoroastrisme. Yazd is volgens velen de oudste aan één stuk bewoonde stad ter wereld. Deze historische woestijnstad is vanwege haar unieke ligging verwoesting door aardbevingen, oorlogen en invasies (oa Djengis Khan) bespaard gebleven. De typische Adobe woestijnarchitectuur maakt een wandeling door het labyrinth van steegjes een betoverende ervaring. Yazd kent nauwelijks hoogbouw waardoor het uitzicht vanaf de daken adembenemend mooi is, vooral in de vroege ochtend en bij het vallen van de nacht. De azan gebedsoproep uit de minaretten neemt je mee op reis naar een nostalgisch verleden.

Sfeervol boetiekhotel

Yazd ligt op de oude zijderoute en ooit heeft Marco Polo hier de nacht doorgebracht in een Karavanseray. Met recht is Yazd een door Iran Silk Road reizigers veelbezochte stad. Het oude centrum met haar aan elkaar verbonden traditionele huizen is een levend monument op zichzelf. In sommige zogenaamde “vriendschap” steegjes kun je elkaar niet passeren zonder een praatje met elkaar te maken. Verdwalen in de oude binnenstad is niet moeilijk. Maar dan opeens rijzen daar de minaretten van de 13e eeuwse Jameeh moskee boven je uit. Misschien wel een miljoen gekleurde stukjes mosaiek versieren de voorgevel in prachtige geometrische patronen.

Vuurtempel in YazdYazd heeft vele bezienswaardigheden waaronder de Ateshkadeh vuurtempel, Dowlat abad Persian garden, de Zoroastriaanse Dakhmeh stiltetorens, het Qanat watermuseum, het centrale Amir Chaqmaq complex, de bazaar, hammam khan en de vele traditionele huizen met badgir windtorens waarvan een aantal nu dienst doen als boetiekhotel.

De lokale Yazdi bevolking is conservatief maar zeker niet onvriendelijk richting Westerse toeristen. Yazdi zijn van nature nieuwsgierig en maken graag een praatje met je. Met respect voor locale tradities en gewoontes kun je genieten van een heerlijk verblijf in een betoverende woestijnstad.

Reisadvies

Verblijfsduur: 3+ dagen

Overnachting: Verblijf in een traditioneel koopmanshuis omgebouwd tot sfeervol boetiekhotel

 Excursie mogelijkheden

  • Stadsexcursie langs de belangrijkste bezienswaardigheden olv locale gids
  • Woestijntocht naar Zoroastriaans heiligdom Chak Chak, Meybod en oasedorp Kharanagh
  • Zoroastrische tour met bezoek aan vuurtempel en Dakhmeh stiltetorens olv locale gids
  • Verblijf in Caravanserai Zeynodin in de woestijn op een uurtje rijden vanaf Yazd

 

 


Bestemmingen Iran

Klik of tap op onderstaande bestemmingen voor meer informatie, bezienswaardigheden en reisadvies.