faravahar

Koningsdag in Iran

uiterst vriendelijke en gastvrije mensen
Wim Westerveld, rondreis April 2019

Een verrassende en gevarieerde reis door Iran

Overnachtingen in een guesthouse in Mazandaran, een stadshotel in Teheran en comfortabele traditionele hotels in de overige steden. Ook het vervoer was afwisselend:  dag- en nachttrein, VIP-bus en privé-chauffeurs. Hieronder mijn hoogtepunten.

TEHERAN: met de metro dwars door de stad om in twee dagen de belangrijkste bezienswaardigheden te zien o.a. Golan Palace, Bazar, Tabiat Bridge en de voormalige Amerikaanse ambassade.

MAZANDARAN: met een schitterende treinreis van Teheran door de bergen langzaam afdalend in de groene oase van Mazandaran. Een groen en  vruchtbaar gebied. Excursie naar rijstvelden, langs sinaasappelbomen en op de grond.  Ondanks de taalbarrière met de ouders van de gastheer toch een gesprek kunnen hebben  over kinderen en kleinkinderen.

SHIRAZ:  op Koningsdag 27 april kwam ik aan bij het familiehotel in mijn oranje shirt . Uitgelegd dat bij ons op deze dag alles oranje is. Bij het avondeten kleurden de servetjes en het nagerecht oranje. Bijna lukte het om via internet het Wilhelmus door de boxen te laten klinken. Gezellige en historische stad. Van hieruit excursie naar Persopolis.

YAZD: woestijnstad met veel traditionele gebouwen, bazar, ondergronds waternet en prachtig oud stadscentrum.  Een van de oudste bomen ter wereld gezien: een 4000 jaar oude cypres.

ESFEHAN: Indrukwekkend Naqsh-n plein. Hele dag fietsen door de stad met een gids langs alle bezienswaardigheden waaronder de Armeense en Joodse wijk. Een schot in de roos  als je als Nederlander van fietsen houdt en veel wilt zien.  In een restaurant werd ik tijdens de lunch door zeven dames uitgenodigdigd gebak mee te eten voor de verjaardag van een van hen. Hier kreeg ik vragen waarom ik had gekozen voor het prachtige en gastvrije Iran.  En waar ik nog meer naar toe ging en waarom ik alleen reisde.

KASHAN:  Hier overnacht in het prachtigste traditionele hotel van de hele reis. (hotel Manoucheri). Met gids / chauffeur een dagexcursie gemaakt langs alle traditionele koopmans huizen en de prachtigste parken van de stad. Hier aangekomen was de ramadan net begonnen. In het hotel was eten voor toeristen geen probleem. In toeristenrestaurants met speciale vergunning waren er in een apart deel vaak wel mogelijkheden voor toeristen om te eten tijdens deze periode.

IRAN – ALGEMEEN:  Iran heb ik ervaren als een land met uiterst vriendelijke en gastvrije mensen. Bij het noemen van “Hollandia”  was de reactie vaak: beautiful  flowers, Van Persie, Robben, Andre Rieu. Zelfs toonde iemand mij vol trots een foto samen met Ed Nijpels en Jeanine Hennis.  Ook de ingewikkelde politieke situatie in Iran en de gevolgen daarvan kwamen regelmatig ter sprake.  Het was een land waar ik met een veilig gevoel doorheen gereisd heb.

Dus hierbij:  mocht je nog twijfelen, Iran is een prachtig land en zal je verrassen!


Bestemmingen Iran

Klik of tap op onderstaande bestemmingen voor meer informatie, bezienswaardigheden en reisadvies.