faravahar

Lous en Marieke 70+ in Iran

onze reizigers bij de Dachme

In alle opzichten een fantastische reis
Lous & Marieke, rondreis mei 2019

In april reisden wij, twee 70+ vrouwen naar Iran

Beetje spannend en benieuwd naar het land van de ayatollah’s.  De vlucht met Iran Air, de visa, het vervoer van de ene stad naar de andere, de overnachtingen in traditionele guesthouses en de gids op de eerste dag in Teheran werden voor ons geregeld door Iran Silk Road. Het was in alle opzichten een fantastische reis.

Iran is een prachtig land met oude en nieuwe kunst, schitterende gebouwen (soms letterlijk),  prachtige Perzische tuinen, veel staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Doordat het afwisselend is blijf je je steeds verbazen. De Iraanse bevolking is buitengewoon vriendelijk en gastvrij. Welkom in Iran zeggen onbekenden zomaar. De mensen zijn zeer behulpzaam, als dat nodig is lopen ze een heel eind mee. Wanneer ze zelf geen Engels spreken is er altijd wel iemand in de buurt die wil helpen. Toeristen lastigvallen of proberen aan toeristen geld te verdienen komt nog bijna niet voor. Op eigen gelegenheid reizen zonder groep of gids leverde geen enkel probleem en wel veel contacten op. We hebben ons op geen enkel moment onveilig gevoeld wanneer we alleen over straat liepen, ook niet  ’s avonds.

Iran Silk Road regelde dat wij een directe vlucht hadden naar Teheran

Zelf lukte ons dat niet. Verder regelden ze dat we niet naar de ambassade hoefden voor een visum, dat we op het vliegveld werden opgevangen door een chauffeur die ons ook wees waar we geld konden wisselen en een simkaart konden kopen. Zo kwamen we vol vertrouwen in het eerste hotel, waar de volgende ochtend een gids van Iran Silk Road op ons wachtte. Hij maakte ons wegwijs in de stad, leidde ons rond in Golestan Palace, de bazar en een prachtige tuin, maar noemde ook plaatsen die we zelf niet in de reisgids zouden hebben opgemerkt.

Hij vertelde ons over de cultuur, gebruiken en gewoontes, een bijzonder prettige man om je wegwijs te maken.  Iran Silk Road regelde ook de nachttrein naar Shiraz, een goede verbinding in een comfortabele trein met een maaltijd in de restauratie en goede bedden.

Alle guesthouses waren traditioneel

d.w.z. een binnenplaats met een rechthoekige betegelde vijver met planten en bomen eeromheen daaromheen plaatsen waar je kunt zitten en grenzend aan die binnenplaats de kamers, zie foto. Sommige guesthouses waren heel klein, één had maar vier kamers, andere wat groter. Overal was de ontvangst gastvrij en vriendelijk. Ze lagen dichtbij het centrum en vormden toch een oase van rust. We hadden een telefoonnummer van een contactpersoon in Iran die vloeiend Farsi sprak. We hebben het eenmaal gebruikt hoewel dat niet nodig was. Verder informeerde de contactpersoon af en toe per mail bij ons of alles naar wens verliep.  De hele organisatie door Iran Silk Road was zorgvuldig, alles liep volgens afspraak. Het was duidelijk dat zij het land kennen. Doordat het zo’n prachtig land is met zulke aardige mensen en door de uitstekende organisatie hebben we een hele ontspannen onvergetelijke reis gehad. Een aanrader, het land en de reisorganisatie!


Bestemmingen Iran

Klik of tap op onderstaande bestemmingen voor meer informatie, bezienswaardigheden en reisadvies.