faravahar

Als vrouw reizen in Iran

Waterpijp roken in Iran

Toeriste rookt een waterpijp in een theehuis in Iran.

Een rondreis door Iran

Zeker in de grote steden niet veel anders dan als reizende man. Vrouwen worden over het algemeen met veel respect behandeld. Je zult niet snel worden lastig gevallen, los van de gebruikelijke interesse en nieuwsgierigheid voor Westerse toeristen. Het overgrote deel van de Iraanse mannen behandelt vrouwen beleefd en hoffelijk.

Kledingvoorschriften in Iran

Wel is het zo dat vrouwen in Iran verplicht zijn op straat een (los) hoofddoekje of sjaal over hun haar te dragen en “to dress modest”. Vooral met warm weer kan dit ongemakkelijk zijn. Voordeel is wel dat het respect afdwingt bij het conservatieve deel van de bevolking. Wees alert voor mogelijk handtastelijke mannen in drukke straten, bij de bazaar of in een volle metro. Desgewenst kun je in metro’s en treinen gebruik maken van een speciale vrouwencoupé. Dit is niet verplicht. Het is niet gebruikelijk om als vrouw in Iran alleen te reizen, maar ook niet uitzonderlijk.
Tot slot: Iraanse vrouwen zijn zeer actief betrokken in het sociaal-maatschappelijk leven zoals je kunt zien in het straatbeeld en op kantoren.

 


Bestemmingen Iran

Klik of tap op onderstaande bestemmingen voor meer informatie, bezienswaardigheden en reisadvies.